Medya
Sürdürülebilirlik elçisi
Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) Abu Dabi çölünde yer alan Masdar City, dünyadaki en sürdürülebilir şehirlerden biri olmak için çalışıyor. Masdar Sürdürülebilirlik Direktörü Dr. Nawal Al-Hosany gün geçtikçe şekillenen bu görkemli enerji tasarrufu projesini ve dünya çapında nasıl rol model olabileceğini anlatıyor.
Creating Chemistry:Masdar City hızlı büyüyor. Hedefiniz önümüzdeki yıllarda neredeyse sıfır emisyonlu bir şehir olmak. Bugüne kadarki çabalarınızın ne kadar başarılı olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dr. Nawal Al-Hosany: Masdar’ın entegre bir birimi olan Masdar City dünyanın en sürdürülebilir kentsel gelişim alanı olarak inşa ediliyor. Ticari açıdan diğer şehirlere rol model olmasını sağlayan düşük karbon ve atık seviyesinin korunması için birçok önlem alınıyor. Masdar, tüm yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik değer zinciri ile ilgili çok yönlü bir yaklaşım sergiliyor. Masdar City’nin inşasında geri dönüştürülmüş beton kullanımı gibi enerji verimliliği önlemleri uygulamamızın yanı sıra, dünyanın temiz teknoloji liderleri ile birçok seviyede işbirlikleri geliştiriyoruz.
Bu tür sistemler enerji ve maliyet tasarrufu sağlıyor mu?
Bunu, kamu alanlarından bireysel tüketici seviyesine kadar enerji tüketimini takip eden ve etkileyen entegre bir ağ yoluyla muazzam bir biçimde yapıyorlar.
Akıllı ev aletleri, sayaçlar, sensörler, gösterge panelleri, bina yönetimi sistemleri ve dağıtım yönetim sistemlerinin hepsi entegre ağın bir parçası. Örneğin, Siemens’in Masdar City’de inşa edilmekte olan Ortadoğu Merkez Binası, en yüksek mimari ve enerji verimliliği şartlarını yerine getirerek uluslararası alanda tanınan ASHRAE (Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Cemiyeti) standardı ile değerlendirildiğinde enerji tüketiminde potansiyel olarak %45 oranında bir azalma, su tüketiminde ise %50’lik bir tasarruf sağlayacak.
Masdar City’deki inşaatlar iyi ilerleyebiliyor mu?
Evet ilerliyor. Tamamlanan ilk mahalle; Masdar Enstitüsü ile banka, bakkal ve restoran gibi perakende satış yerlerinden oluşuyor. Şehirde aynı zamanda birçok pilot proje de devam ediyor. Örneğin, projelerin bazıları sürdürülebilir ulaşımı teşvik ediyor ve sürücüsüz elektrikli kişisel hızlı ulaşım sistemi de dahil olmak üzere elektrikli araçların verimliliğini test ediyor.
Dr. Nawal Al-Hosany
Masdar City Sürdürülebilirlik Direktörü
Dr. Nawal Al-Hosany, şirketin kurumsal sürdürülebilirlik programlarını yönetiyor. Şirketin projelerinden biri olan Masdar City, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi’de inşa edilmekte olan yeni bir atılım. Al-Hosany, 40.000 şehir sakini ve banliyöde oturan fakat şehre gelip giden 50.000 kişi için konut ve iş fırsatları sağlaması, ayrıca üretilen atık ve CO2 emisyonlarını en aza indirmesi beklenen bölgede; sürdürülebilirlik standartları ve politikaları geliştirmekten sorumlu bir ekibe liderlik ediyor. BAE’de büyüyen Al-Hosany, burada mühendislik eğitimi gördü. İngiltere’nin Tyne şehrindeki Newcastle Üniversitesi’nde doktora yapan Al-Hosany; Cambridge, Massachusetts’deki Harvard İşletme Okulu’na da devam etti. Masdar’daki görevinden önce Abu Dabi Polis Teşkilatı’nda Planlama Müdür Yardımcısı olarak çalışan ilk kadın olan Al-Hosany, 2008 yılında Emirates İş Kadını Ödülü’nü aldı. Nawal Al-Hosany, özel hayatındaki zorluklarla da iş hayatındaki gibi azimle mücadele ediyor: Al-Hosany bir arkadaşı ile birlikte BAE’den Kilimanjaro Dağı’na tırmanan ilk kadın oldu.
Masdar City’nin enerji ihtiyaçlarından biraz daha bahsedebilir misiniz?
Masdar City’nin tüm enerji ihtiyacı, 10 megavatlık fotovoltaik güneş enerjisi santralinden (Ortadoğu’nun şebekeye bağlı en büyük güneş enerjisi santrali) ve çatılarda bulunan güneş enerjisi panelleri ile karşılanıyor. Artan enerji Abu Dabi’nin ulusal şebekesine aktarılıyor. Masdar City projesini başlatan Masdar şirketi aynı zamanda hem yurtiçinde hem de yurt dışında başka büyük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri de geliştirdi. Şirket Abu Dabi’de dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi (CSP) santrallerinden biri olan 100 megavatlık Shams One santralini geliştirdi.
Santral yıllık olarak 175.000 ton CO2 salınımını önlemeye yardımcı olabiliyor ki bu da 1.5 milyon ağaç dikmek ya da 15.000 aracı şehir içi kullanımdan çıkarmak ile aynı anlama geliyor. Masdar uluslararası alanda, dünyanın 24 saat elektrik üretebilen, ilk ticari ölçekli 19 megavat CSP santrali olan Güney İspanya’daki Gemasolar’ı geliştirdi. Şu anda İspanyol gelişim ve teknoloji grubu SENER ile ortak olarak Valle 1 ve 2 adında 50 megavatlık ikiz CSP santrallerini geliştiriyor. Güneş enerjisi projelerinin yanı sıra DONG Energy ve E.ON ile birlikte dünyanın açık denizdeki en büyük planlı rüzgar santrallerinden biri olan London Array’i geliştiren Masdar, aynı zamanda Seyşeller, Tonga ve Afganistan gibi gelişmekte olan ülkelerde birçok yenilenebilir enerji projesine öncülük ediyor.
“Masdar City, diğer şehirler için ticari açıdan uygulanabilirliği olan bir rol modeli görevi üstlenebilir.”
Dr. Nawal Al-Hosany,Masdar City Sürdürülebilirlik Direktörü
Güneş enerjisi hikayenin yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Peki, Masdar City’deki diğer alternatif enerji konseptleri neler?
Masdar sadece yenilenebilir enerji projeleri geliştirmiyor, aynı zamanda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir teknoloji konularının her alanında faaliyet gösteriyor. Bildiğiniz gibi, en sürdürülebilir seçenekler her ülkenin kaynaklarına ve bunların miktarına göre değişiyor. Masdar City’i ele alalım: 10 megavatlık bir güneş enerjisi santrali ve çatılarda güneş panelleri inşa ederek Abu Dabi’de bol olan güneş enerjisinden yararlandık. Aynı zamanda mümkün olan en az atık ve en düşük CO2 emisyonu için bir kentsel gelişim yaklaşımı izliyoruz. Temiz teknoloji kullanımı, sürdürülebilir kentsel planlama, tasarım ve inşaattaki en iyi uygulamalara öncülük etmenin yanı sıra şehir sakinlerini enerjinin verimli kullanımı konusunda eğiterek Abu Dabi’nin sürdürülebilir geleceğe olan bağlılığını somutlaştırıyor.
Masdar City diğer şehirlerle karşılaştırıldığında ne kadar enerji tüketiyor?
Masdar City, 2011 yılında Abu Dabi’nin ortalama tüketimi ile karşılaştırıldığında, su tüketimini %54, elektrik tüketimini yaklaşık %70 ve soğutma ihtiyaçlarını da %50 oranında azaltabildi. Atıklar ayrılıyor ve geri dönüştürülüyor, organik atıklar kompost yapılmak üzere kullanılıyor. Masdar City’de aynı zamanda bir jeotermal test alanı da bulunuyor. Bu pilot proje, termal soğutmada kullanılabilecek yeterli ısıda jeotermal suyun bulunabilirliğini test etmek üzere yerin derinliklerine yapılan keşif kazılarını içeriyor.
Geçmişte Masdar City büyük bir ilgi odağı olmuştu, fakat bu ilgi son zamanlarda azaldı. İnşaat halen planlandığı gibi mi gidiyor?
Öncelikle Masdar City’ye olan ilginin azaldığını düşünmüyorum: Masdar City’nin ilerlemesine yönelik hem yerel hem de yurtdışından gelen ilgi yıllar içinde sürekli arttı ve çok yol katettik: Masdar ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) merkez binalarının inşaatı geçen sonbaharda başladı, Siemens’in Ortadoğu Merkez Binası’nın inşaatının da bu yıl tamamlanması planlanıyor. 2025 yılında tamamen şehrin inşaası tamamlandığında şehirde 40.000 kişinin yaşaması ve çalışmak için banliyölerden her gün 50.000 çalışanın şehre gelmesi bekleniyor.
Masdar’ı inşa ederken nerelerden ilham aldınız?
Her ülkenin kendi çevresel faktörleri olmasına rağmen özellikle benzer iklim şartlarına sahip olan ülkeler olmak üzere, dünya çapında birçok deneyimden ders alıyoruz. Masdar’da kullanılan tasarım öğelerinde geleneksel Arap mimarisinden etkilendik. Örneğin; Masdar Enstitüsü’nün kampüsünde bulunan, esnek kanatları ile rüzgarı yakalayıp aşağıya yönlendiren ve soğutma için kullanan rüzgar kulesi bölgenin en önemli geleneksel mimari unsurlarından biri olan Al Barjeel’in modern bir yorumudur. Bu, birçok Körfez Arap ülkesinde öne çıkan bir ayrıntıdır. Masdar City’nin imar planına ilham veren şehirler arasında, Yemen’den Şibam, Suriye’den Halep, Fas’tan Marakeş ve Abu Dabi içindeki geleneksel bölgelerle BAE ve Körfez bölgesinin diğer şehirleri yer alıyor.
20%
Masdar City'nin hedefi, benzer büyüklükte bir şehrin tükettiği enerjinin sadece beşte birini tüketmek.
0
Masdar City’de izin verilecek içten yanmalı motorlu araç sayısı.
54%
Abu Dabi ile karşılaştırıldığında Masdar City’de elde edilen su tasarrufunun oranı.
2025
Masdar City’nin tamamlanmasının ve 40.000 kişinin yaşamasının beklendiği yıl.
Genel olarak şehirler iklim korumasını yönlendirmek için neler yapabilir?
Hepimiz iklim değişikliğinin tüm dünyayı tehdit eden bir konu olduğu konusunda hemfikir olabiliriz. Sıcaklıkların ve deniz seviyelerinin artması bölgemizin üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacağı için çözüm bulmak faydalı olacaktır. Ülkemiz şimdiden Rio+20 gibi uluslararası iklim oturumlarında aktif rol alıyor ve sürdürülebilirlik şampiyonu olarak global görünürlük kazanıyor.
Masdar City’de binaların enerji verimliliği standartlarını geliştirmeye, sürdürülebilir toplu taşımaya yatırım yapmaya ve emisyonları azaltma yöntemleri konusunda toplumu bilinçlendiren kampanyaları desteklemeye devam edeceğiz. Ve evet, insanların gerçek bir motivasyona sahip olduğunda enerji tasarrufu konusunda daha etkili olduğu konusunda hiç şüphe yok.
“Kendi evimin, sürdürülebilirlik önlemlerinin nasıl uygulanacağı hakkında tüm Abu Dabi toplumuna örnek olmasını umuyorum.”
Dr. Nawal Al-Hosany
Sizin için tüm dünyadan uzmanlarla bilgi alışverişinde bulunmak ne kadar önemli?
Sürdürülebilir kalkınma için yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiler konusunda ölçülebilir inovasyonlar gerçekleştirmek üzere araştırma, geliştirme ve yaratmak için test ortamı sunan Masdar City’de çalışmak; bilgi alışverişi ve paylaşımını günlük rutinimizin bir parçası haline getiriyor. Masdar’ın CEO’su Dr. Sultan Ahmed Al Jaber’i ‘Herkes için Sürdürülebilir Enerji’ girişiminde desteklemek için BM Genel Sekreteri’nin Şerpası (baş müzakerecisi) olarak atandım. Aynı zamanda birçok bölgesel ve uluslararası girişim ve kurumlarda görev yapıyorum: ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Kadınlar’ın Yönetim Kurulu eşbaşkanıyım. Rio’da düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Diyalogları’ paneline katıldım. Bunların hepsi, deneyimlerime doğrudan etki eden ve sektörün en iyi uygulamalarını anlamama katkıda bulunan birer bilgi alışverişi platformu.
Masdar City’nin içinde bilgi alışverişi platformları kurmayı da hedefliyor musunuz?
Masdar City ve Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü kendilerini araştırma, geliştirme ve teknolojik inovasyonu destekleyecek ve benimseyecek bir ortamda konumlandırmak isteyen akademisyenleri, araştırmacıları ve şirketleri çekiyor.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın yeni Merkez Binası’nın bu gelişen ortamda yer alacak olması; Masdar’ın enerji güvenliği, iklim değişikliği ve insanlığın sürdürülebilirlik konusundaki uzmanlığının gelişimi gibi acil konular için çözüm arayışında global bir işbirliği platformu olma amacını da vurguluyor.
Enerji tasarrufu çok önemli bir hedef. Bu zor görevin üstesinden başarıyla nasıl gelebiliriz?
Teoride sürdürülebilir olan ve gezegene zarar vermeyen bir kalkınma mümkün. Gerçekte ise her adımda karşımıza çıkan zorluklar var. Şimdiye kadar, işbirliği içinde sürdürülebilirlik doğrultusunda hareket etmek konusundaki global çabalar oldukça zayıf görünüyor. Dünya çapında, nüfusun önemli bir kısmı halen temel ihtiyaçlara erişimi olmadan yaşıyor. En hassas çevresel şartlarda yaşayan nüfus, genel olarak sınırlı mali güce ve bu zorluklarla baş etmek için en yetersiz kaynaklara sahip. Bu toplumları ekonomi ve kalkınma programlarına entegre etmek sürdürülebilir kalkınmanın hızını arttırabilir, aynı zamanda muazzam bir olumlu etkiye sahip bir girişim platformu oluşturacağı ve katılan toplumlara uzun vadeli yararlar sağlayacağı için yaşam kalitelerini de yükseltebilir.
Sürdürülebilirlik özel hayatınızda da önemli bir rol oynuyor mu?
Kişisel olarak, şu anda kendi evimi sürdürülebilir bir biçimde inşa ediyorum, bu da çevreye olan etkisini azaltacak ve sonuç olarak karbon emisyonlarını düşürecektir. Kendi evimin, sürdürülebilirlik önlemlerinin nasıl uygulanacağı hakkında tüm Abu Dabi toplumuna örnek olabilmesini umuyorum.