İklim için değişim
Köpek balıklarından öğreniyoruz
Köpek balıklarının suda ne kadar hızlı hareket ettiğini hiç fark ettiniz mi? Bunu nasıl yaptıklarını merak ettik ve öğrendiklerimizi uçaklara uyguladık. Şimdi Lufthansa Technik ile birlikte geliştirilen köpek balığı derisi teknolojisi, hava yollarının yakıt tasarrufu yapmasına ve karbon emisyonlarını azaltmasına yardımcı oluyor. Buna doğadan esinlenme diyebilirsiniz.
Esin kaynağı: Okyanusun enerji tasarrufu sağlayıcıları
Köpek balıkları muhteşem hayvanlar. Yaklaşık 450 milyon yıldır, yani ağaçlardan daha uzun süredir bu gezegendeler. Ve bu süre zarfında, suda kolaylıkla süzülerek inanılmaz derecede verimli yüzücüler olmayı öğrendiler. Peki nasıl? Ve insanların daha verimli bir şekilde seyahat etmelerine ve bu süreçte yakıt tasarrufu yapmalarına nasıl yardımcı olacağımızı onlardan öğrenebilir miyiz?
Derin dalışla ortaya çıkan fikir
Çoğu zaman olduğu gibi, doğa yine biz insanlardan bir adım daha önde. Araştırmalar, bir köpek balığı derisinin üzerinde çok sayıda küçük “yüzme plağı” olduğunu ortaya koyuyor. Bunlar direnci azaltıyor ve köpek balığının daha verimli bir şekilde yüzmesini sağlıyor. O halde, neden bir uçağın yüzeyini köpek balığı derisini taklit edecek şekilde optimize etmiyoruz? Bu optimizasyon, yakıt tasarrufu ve emisyonların azaltılmasını sağlayarak, iklim koruması için büyük fark yaratıyor.
Yüzey hakkında her şey
Lufthansa Technik’teki ortaklarımızla, hiçbir uçağı tamamen yeniden tasarlamamıza gerek kalmadan sorunu çözdük. Köpek balığı derisi teknolojisi basit bir modifikasyon içeriyor – dış kısma milyonlarca mikroskobik “oluk dizisi” (küçük yüzme plakları) içeren bir film ekleniyor.
Bu şekilde, uçak daha aerodinamik bir hale geliyor, daha az yakıt kullanıyor ve daha az CO2 yayıyor. Örneğin, uzun mesafeli büyük bir uçakta, her yıl CO2 emisyonunu 1.000 tondan fazla azaltabiliyor!
Uçak başına yılda 1.250 ton CO2 azaltıyoruz
Rüya ekiple tanışın
BASF’nin Riblet Films İşletme Müdürü Vjosa Schmidt, köpek balığı derisi teknolojisinin büyük bir destekçisi. Bu hayranlığını, “Karbon dahil olmak üzere iklimle ilgili tüm emisyonları azaltan ve maliyetleri düşüren, havacılık sektöründeki az sayıdaki buluştan biri,” sözleriyle dile getiriyor.
BASF’nin köpek balığı derisi proje ekibi, herkesin ürünün başarısından sorumlu olduğunu hissettiği, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir ekip. Functional Films Başkanı Sebastian Hartwig, “Her şey insanlarla ilgili. İnovasyonu gerçekleştirme konusunda insanların etkisi, bilimden daha fazladır."
Her ikisinin de havacılık sektörünü daha sürdürülebilir hale getirmek için bir çok motivasyonu var. Vjosa motivasyonunu şu sözlerle açıklıyor: “Seyahat etmeyi seviyorum ve durmanın bir çözüm olduğuna inanmıyorum. Sorumluluk odaklı gelişmeye inanıyorum.” Sebastian basitçe şöyle diyor: “İki çocuğum var ve gelişmekte olan bir gezegende büyümek istiyorlar.”
Geleceği planlamak
BASF ekibi, köpek balığı derisi teknolojisinin daha da geliştirilmesinin havacılık sektörüne %3’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlayabileceğine inanıyor. Sonuç olarak milyonlarca ton CO2 emisyonu önlenebilir. Plan, Lufthansa Technik ile birlikte birçok uçak tipi için teknolojiyi geliştirmek, sertifikalandırmak ve dünya çapında giderek daha fazla hava yolunun kullanımına sunmaktır.
İklim koruma söz konusu olduğunda, tıpkı köpek balıklarının kendileri gibi, bu ekip de asla durmayacak.